Fel med burkaförbud

Tyvärr har idag lagen gått igenom i Frankrike då det blir kriminellt hur man är klädd. Intoleransens fula tryne gör sig på nytt påmind i Europas mitt. Det är en skam för Europa. Och framförallt är det ett oklokt beslut – ett beslut som riskerar marginalisera en grupp människor som redan – till viss del – befinner sig i samhällets utkant.

Nu kommer förstås en hel del Sverigdemokrater i vanlig ordning börja klottra ner min blogg om olika ting. Nåväl – lika bra att bemöta sakerna direkt alltså. Främst kommer  jämställdhetsaspekten nog att diskuteras – och det är den enda jag finner värt att kommentera. 

Fler kommer att skriva på min blogg att det är förtryck att gå i burka etc. Och då är frågan är det det? Förtryck kan det endast bli om någon tvingar en annan person till något. Men detta är något som den ”drabbade” i sådana fall måste uttrycka själv. Jämställdhet ligger inte i hur man är klädd egentligen – det är först när klädseln förhindrar någon från att göra det den vill – som det är ett hinder. 

Och lika viktigt som att försvara rätten att gå i burka är det förstås att erbjuda hjälp mot tvång, oavsett om det är kristna, hinduistiska, eller för den delen islamska traditioner som ligger bakom.  Ingen ska självklart tvingas gå i burka eller annan klädnad mot sin vilja. Kvinnor har dock förtryckts i praktiken i alla tider på alla platser. Ibland har förtrycket varit förklätt i religionens färger, ibland bara i landets kultur. Men det sitter inte i kläderna – det är inte det som det handlar om.     

DN, SVD om dagens tillslag SVD, DN

Om lars lundqvist

Lars Lundqvist är 45 år, boende i Kristineberg i Stockholm och arbetar som arkivkonsult.
Detta inlägg publicerades i Etnicitet, Jämställdhet, Liberalism, Religion och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Fel med burkaförbud

  1. Wunder skriver:

    Hmmmmm … du förbereder debatten med att underkänna alla som inte diskuterar jämställdhet samt kalla alla andra för Sverigedemokrater.

    Tja … man kan ju fråga sig varför du har en kommentarsruta. Räcker väl med att vi kan läsa det du tycker. Hoppsan … det var inte om jämställdhet … ja då måste jag ju vara en Sverigedemokrat …. fast jag det inte visste.

    Inte lätt att blogga så det blir rätt. Eller hur Lasse?

    ——

    Lite mer seriöst. Samhället har lagar och förordningar. Du får t.ex. inte springa omkring på stan naken. Du får inte heller bära vapen. Vad du får och inte får varierar från land till land. I västvärlden har vi en någorlunda likriktad syn på detta. Frankrike är dock en av de starkast styrda länderna i västvärlden.

    Så … frågan om burkan och jämställdheten? Ja du … jag tycker du skall kolla upp om lagen bara gäller kvinnor. Om den också gäller män så är det knappast lagen en jämställdhetsfråga.

    Och när det gäller själva burkan. Tja om det INTE hade funnits några religiösa undertoner skulle vi kallat bruket att gå under ett skynke för mycket apart. Jag tror i så fall de skulle fått psykisk hjälp. Men nu är det relaterat till religion och dessutom invandrarkvinnor – tja då är det ju tabu att tänka så.

    Och bara så vi hamnar på samma våglängd – det finns ingen religion på denna planet som kräver burka. Det är antingen ett personligt beslut eller något som pådyvlas av bekantskapskrets eller kultur. Religioner har nästan uteslutande mycket liberal syn på vad folk MÅSTE göra. Om jag har förstått det hela rätt så det enda en muslim MÅSTE göra är att vallfärde till Mecka en gång i livet och be på vissa tider om det är möjligt. Inte ens ramadan är ett tvång. Kan man inte så kan man inte.

    Med ytterst få undantag respekterar religioner seder och bruk samt lagar. Så ett förbud mot burka har ingenting med religionsfrihet att göra. Det har bara med personlig frihet att göra. Är det en rimlig bestämmelse? Svår fråga. Jag har inte läst den franska lagen – vad säger den om maskering – tex vid karneval? Får man gå in maskerad i en butik eller bank eller offentlig byggnad i Frankrike? Får man det i Sverige?

    • lars lundqvist skriver:

      Att man har olika klädesplagg som identifierar en kulturell identitet är ju knappast något ovanligt och vi måste ha den friheten i ett liberalt samhälle. Vi har i alla tider haft människor i Sverige som klätt sig annorlunda av olika orsaker – men det ger inget skäl för förbud. Om någon klädd i burka kommer in i en butik – tror jag knappast någon känner sig hotad av det – därmed blri diskussionen larvig. Om det är religion eller tradition att ha burka är en något mer komplicerad fråga. De lärdas tolkning har ofta haft en religiös koppling. Så man kan inte säga att klädseln står fri från religionen. Helt klart är dock att det finns en övertygelse hos dem som bär burka och det är den vi ska respektera. Allt annat är egentligen rätt irrelevant.

      • Wunder skriver:

        Förbudet mot burka är nog inte för att det är annorlunda – inte heller för att det markerar kulturell identitet. Inte heller är det nog för att de bärs av kvinnor.

        Personligen tror jag att det främst handlar om tre saker.

        För det första att det upplevs som förnedrande på många plan – dels mot själva kvinnan och dels mot de som måste umgås med kvinnan. Det kan vara fel – och det kan vara rätt – men upplevelsen finns där.

        För det andra för att total anonymitet samt möjligheten att gömma vad som helst under skynket upplevs som ett hot. Hur kul är det att jobba i en butik så kommer det en maskerad främling in, för att inte tala om i bank?

        För det tredje för att det upplevs så himla korkat. Man tror nog man hjälper en mindre vetande person till ett bättre liv. Ungefär som förr i tiden när arbetaran fick veckolön för de inte kunde hålla i pengar längre och vi bara hade statlig TV1 för att vi skulle slippa skräp.

  2. mar skriver:

    Tänkte kommentera,,men som du tycker att alla som tänker annorlunda är Sverigemokrater då struntar jag i detta

  3. JAkob skriver:

    Det finns maskerings forbud i Frankrike, sa givetvis skall man da inte heller gomma sig under en Burka. Eller skall burka karringarna fa undantagas nu da , det ar val inte jamnstallt. Forsok du ga in pa en Fransk bank med tex motorcykel hjalm pa – gar inte.

Lämna en kommentar